Antecedentenonderzoek, of bent u te goed van vertrouwen?

antecedentenonderzoek

ANTECEDENTENONDERZOEK, OF BENT U TE GOED VAN VERTROUWEN?

Intuïtie of een antecedentenonderzoek?

antecedentenonderzoek

Wanneer iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het meestal ook te mooi om waar te zijn. Een antecedentenonderzoek geeft u meer inzicht.

Dat geldt zeker voor een CV van een sollicitant. Geen enkel persoon die zoekt naar een geschikte baan zal zichzelf in een negatief daglicht stellen, dat spreekt voor zich. Toch is er een verschil tussen een CV “oppoetsen” en delen van het CV verzinnen of verdraaien. Weglaten van relevante informatie kan ook grote gevolgen hebben. Met een antecedentenonderzoek weet u vooraf wat voor vlees u in de kuip heeft. Edelhardt Recherchebureau kan dit onderzoek voor u uitvoeren.

antecedentenonderzoek

Welkom bij onze firma!

Voor een groot deel kan u als werkgever vertrouwen op intuïtie, toch is dat bij een sollicitatieprocedure niet voldoende. Voor er een contract wordt aangeboden, is het belangrijk zeker te weten dat de informatie van de sollicitant juist is. Gelukkig is dat te controleren. Bij een antecedentenonderzoek stellen we de volgende vragen:

Is de toekomstige werknemer wat u zoekt?

Een A4 vertelt niet het hele verhaal, een vlotte babbel kan de impressie geven dat een sollicitant helemaal perfect is voor de vacature. Wanneer een positie snel gevuld moet worden kan de werkgever soms te hard van stapel lopen en details over het hoofd zien. De specialisten van Edelhardt Recherchebureau houden het hoofd koel en bepalen of de toekomstige werknemer echt aansluit bij het gewenste profiel.

Heeft de toekomstige werknemer alles verteld?

Sommige mensen redeneren dat verzwijgen van informatie niet gelijk staat aan liegen. Toch kan het verzwijgen van relevante informatie tot grote probleem leiden in de toekomst. Als er gaten in het CV aanwezig zijn, kunnen deze ingevuld worden middels een antecedentenonderzoek. Er wordt ook kritisch gekeken naar de persoon; zijn er persoonlijke omstandigheden die de kandidaat minder geschikt maken voor de functie?

Klopt het CV van de toekomstige werknemer?

Relevante informatie weglaten is niet de bedoeling, bewust foutieve informatie verstrekken is meestal een onoverkomelijk probleem. De meeste informatie op het CV is eenvoudig te toetsen; welke scholing de kandidaat heeft gehad, of de student ook daadwerkelijk is afgestudeerd. Toch staan er vaak onjuistheden en zelfs onwaarheden in het CV. Soms is dat uit onzekerheid, een manier om het CV wat meer kleur te geven, soms is het directe misleiding.

Uit het antecedentenonderzoek komt direct naar voren of de sollicitant de waarheid spreekt.

Openheid bij antecedentenonderzoek

Het is aan te raden om reeds voor aanvang van de sollicitatieprocedure aan te geven dat er een screening plaats zal vinden. Zeker bij een functie in sleutelposities zal dit geen verrassing zijn voor de sollicitant. Ook bij andere posities kan een antecedentenonderzoek voordeel bieden. Door vooraf duidelijk aan te kondigen, bijvoorbeeld in de advertentie. Dat er een screening plaats vindt, heeft direct een effect op de sollicitaties. Sommige werkzoekenden die niet geschikt zijn voor de functie haken al direct af, andere sollicitanten zullen twee keer nadenken alvorens een bulletpoint op hun CV te plaatsen.

We leggen u graag uit hoe een antecedentenonderzoek in zijn werk gaat, neem contact op met Edelhardt Recherchebureau voor meer informatie.